Doordat we leven in een jachtige en prestatiegerichte samenleving, durven we nauwelijks nog te spelen en experimenteren met dat wat zich in ons leven aandient.
Als kind zijn we meestal authentiek bezig met onze creativiteit. We laten ons nog niet zo beïnvloeden door wat anderen ervan vinden. Velen van ons zijn hun creativiteit in de loop van de jaren kwijt geraakt. Bovendien zijn we vaak zo druk dat we geen tijd meer vrij maken voor ‘spelen’ en creativiteit.
Creativiteit die we in deze tijd juist zo hard nodig hebben om met onze loopbaan- en levensvragen om te kunnen gaan. Doorgaans denken we goed na, zetten voor- en nadelen op een rijtje, en praten over onze vragen en twijfels met anderen. Dit alles met de intentie ‘verstandige’ besluiten te willen nemen. Daarmee doen we een beroep op onze linkerhersenhelft. Dit deel van de hersenen staat voor begrippen als rationeel, feitelijk, concreet en doelgericht. Uit onderzoeken naar keuzestrategieën komt echter naar voren dat mensen uiteindelijk vaak een keuze maken vanuit de rechterhersenhelft, het deel van onze hersenen waar ons gevoel, intuïtie en creativiteit huist. Wat zou het niet mooi zijn om onze hersenhelften te combineren?
Mijn achternaam, Dijkhof, biedt mij inspiratie om deze metafoor te gebruiken.
Tijdens mijn workshops en individuele coaching gesprekken bied ik de deelnemers een speelse, blije en kleurige wereld binnen de beschutting van mijn ‘hof’, het atelier waar het allemaal plaatsvindt. De workshops zijn zo opgebouwd dat je stap voor stap je eigen creativiteit gaat vrijmaken, op een ongedwongen manier. Door op ontdekkingstocht te gaan als een nieuwsgierig kind, kijk je over jouw opgehoogde dijken (jouw oude ideeën over je creativiteit en mogelijk je loopbaan- en levensvragen) en zie je en ervaar je nieuwe mogelijkheden. Door in je eigen tempo en intensiteit dit proces aan te gaan maak je nieuwe sporen aan in jezelf, vind je nieuwe invalshoeken, die nog lang zullen doorwerken in je dagelijkse leven. Het resultaat van een dag spelen bij Dijkhof is zowel innerlijk als uiterlijk: nieuwe inzichten en ervaringen krijgen vorm in een beeld, tekening en/of collage. Dit alles zonder prestatiedrang en met plezier om het spelen zelf. Deelnemers gaan voldaan en soms als herboren naar huis! Ervaringen van deelnemers zijn te lezen in de rubriek ‘reacties’.