Reacties

Babette: “Ik heb genoten van het creatief bezig zijn en het stoeien met inspirerende vragen. Gaandeweg ontdekte ik antwoorden en inzichten op mijn vraag: Hoe kan ik op een ‘goede’ manier ergens voor gaan staan? Mijn werkstuk bleef maar wiebelen totdat ik een manier vond om de basis te verstevigen. Ik weet nu dat het niet erg is om af en toe te wiebelen in situaties, als mijn basis maar goed is. Dat betekent voor mij dat ik meer mag gaan doen in plaats van nadenken.”

Suze: “Ik was op zoek naar evenwicht in mijn drukke en intensieve leven. Door de oefeningen ging ik me steeds vrijer voelen en was ik volop in beweging met mezelf en mijn werkstuk. Los van dat ik erg blij met het uiteindelijke resultaat, heb ik in de periode na de workshop een voor mij erg belangrijke beslissing durven nemen in mijn loopbaan. Ik ben eindelijk voor mezelf begonnen met een bedrijf!”

Bas: “Ik wilde ontdekken hoe ik minder in mijn hoofd en meer op mijn intuïtie kan varen. Tijdens het werken aan mijn beeld van papier-maché zat ik op een gegeven moment helemaal vast. Ik had een bepaald idee en wilde een mooie vorm maken. Tevreden was ik er niet over want ik voelde me niet meer vrij in mijn creatieve proces. Op enig moment deelden we onze ervaringen en zei ik dat ik een volgende keer het anders zou aanpakken. Een van de deelnemers reageerde met de opmerking: ’Maar Bas, dat zou je toch ook nu kunnen doen?’ Dat was een eyeopener voor me en ik begreep dat het niet nodig is om een vast doel te stellen en daaraan vast te houden. Ik kan het doel ook loslaten en bijstellen en ‘losjes’ doorwerken!”

Wil: “Ik wilde iets met de foto’s van mijn leven, je kunt toch niet al die albums bewaren? Ik ontdekte dat ik iets kon aanboren in mezelf waarvan ik niet wist dat het er was! Het ‘vloeide, stroomde, stuiterde en opende zich!’ Ik leerde dat het proces het enige is wat telt. Leef! Doe! Volg je impulsen! Daar hoort ook verlies bij, zelfs van verwachtingen, juist van verwachtingen! Het beeld ontstond als vanzelf en er is een magisch moment waarop je weet dat het goed is.”

Advertentie